Oncologische revalidatie

Oncologische revalidatie

Onze collega Marian Vermond heeft een verdiepende opleiding oncologische revalidatie gevolgd. Dat wil zeggen dat zij mensen begeleidt voor-tijdens- en na de behandeling tegen kanker.

U kunt dan denken aan: - pijn

                                    - spanningsklachten

                                    - stug littekenweefsel

                                    - huidveranderingen

                                    - stijfheid van gewrichten en spieren

                                    - spierzwakte

                                    - vermoeidheid

                                    - conditieverlies

 

Zij kan worden ingezet tijdens alle fasen:

 

1. curatieve fase: alles is gericht op het bestrijden en genezen van kanker. er wordt dan gewerkt aan het bestrijden van conditieverlies en hulp bij spanningsklachten.

 

 2. herstelfase: hier gaat het om het herwinnen van de beweeglijkheid, activiteiten van het dagelijks leven en het toewerken naar hervatten van werk en sport.

 

 3. palliatieve fase: deze fase begint op het moment dat men te horen krijgt dat genezing niet meer mogelijk is, en de behandeling daar ook niet meer op gericht is. De kwaliteit van leven en de wensen van de patiënt staat in deze fase centraal.

 

 Indien nodig werkt Marian samen met onze oedeemtherapeuten Leonie en Heleen. Soms worden de lymfeklieren (preventief) verwijderd om uitzaaiing van de kanker te voorkomen. Dit kan leiden tot ophoping van vocht (oedeem). De oedeemtherapeut kan hierbij helpen.